Analog succé i textil

Har du tänkt på vad som händer med lakanen när gästerna har checkat ut från hotellet? De tvättas förstås, men om de fått en fläck, ett hål eller en reva – då kasseras dem. Slöseri, tänkte Josephine Alhanko när hon låg i sängen och var krasslig. Den tanken blev en affärsidé och idag skapar Josephine och hennes kollegor populära tygkassar av dessa lakan. Reused Remade. 

Skärmavbild 2021-03-11 kl. 21.34.25.png

Vi pratar med Josephine Alhanko och Pia Walter, två av företaget Reused Remade´s fem kvinnor, som träffades redan 2008 då de ingick i samma nätverk för kvinnliga entreprenörer. De hade gjort kulturevent ihop och åtta år senare bildade de gemensamt bolag. 

– Jag kommer från teater- och tevevärlden, säger Josephine som jobbat på Dramaten och med flera SVT-produktioner. När jag fick mitt tredje barn kände jag att pusslandet med familj, barn och skådespeleri var svårt att få ihop. Jag ville kunna styra min tid och inte vara så uppbunden som man är som skådis. 

– Själv är jag civilekonom i grunden och har bland annat jobbat med drift- och affärsutvecklingsfrågor på ett internationellt bolag, säger Pia Walter. Jag har även haft eget företag inom event och skönhet och tänkte satsa på läraryrket, men då presenterade Josephine sin affärsidé för mig – och jag var inte sen att nappa på den! 

Idén som föddes i en säng hade inte som enda syfte att skapa en affärsverksamhet, utan även att bidra till en bättre miljö och ett klokt användande av våra resurser. Återanvändning av kvalitet med ett hållbart och funktionellt syfte. 

– Hotellakan är ofta av hög kvalitet och jag insåg att det borde gå att använda tyget till annat också. Nyfikenhet och frågor kring branschen, hur den såg ut och hur ”dåliga” lakan hanterades, ledde mig till tvätterierna.

– Generellt är det tvätterierna som äger lakanen och i sin tur hyr ut dem till hotellkedjorna. Kommer lakanen tillbaka med ett hål eller en fläck kastar man, bränner eller använder dem som stoppningsmaterial. Vilket är vansinnigt, på grund av tygernas höga kvalitet och livslängd, fortsätter Josephine. 

Skärmavbild 2021-03-11 kl. 21.34.45.png

Reinkarnation och funktionalitet 

Tvätterierna visade sig intresserade av att sälja vidare sina kasserade lakan till Josephine och Pia. De till och med välkomnade initiativet att ta vara på något som ännu inte passerat bäst-före-datum. 

– Det här var helt rätt i tiden, inflikar Pia. Återanvändning har blivit en mognadsfråga. Förr kunde man höra tveksamheter som ”vem vill bära hem mat från affären i gamla hotellakan”. Samtidigt som ingen ifrågasätter att man lägger sig och sover i samma lakan. 

– Det har hänt mycket på några få år och man förstår det här med återbruk mycket bättre nu. 

Att sy tygpåsar av lakan är ingen tillfällig och modern trend. Både Josephine och Pia gör jämförelser med tidigare generationer, som inte ägde så många saker men som värderade och bevarade dessa genom att laga och återvinna. 

– Världen har inte oändligt med resurser så vi måste börja tänka framåt, på våra barn och deras barn och göra något gott för framtiden. Man är i slutändan bara en del i en lång kedja, säger Josephine och beskriver företaget som motsatsen till en dagslända. 

Även om affärsidén, att sy kassar av återanvänt tyg, var glasklar redan från början var arbetet fram till färdig produkt en spännande resa. 

– Josephine och jag bildade bolag och satte oss hemma vid köksbordet. Där filade vi på affärsplaner, sydde prototyper och gjorde allt på egen hand – utan att ens ha ”rätt bakgrund”. Vilket var en styrka i sig, vi var inte medvetna om alla bekymmer och problem som kunde uppstå och fick lösa allt under resans gång. 

– Jag minns att vi tänkte ”hur svårt kan det vara”, säger Josephine och skrattar. Man lär sig dock snabbt att ingenting händer av sig själv. Att driva ett företag, framför allt i en för oss obekant bransch och med många aktörer inblandade, kräver hårt arbete. Och att du är orädd.  

Reused Remade har valt samarbetspartners med noggrannhet och man producerar kassarna i Litauen och Pakistan. Att vara ett hållbart företag hela vägen är a och o, och de handplockade fabrikerna har goda och rättvisa arbetsförhållanden. För att undvika föroreningar färgas inte tygerna och man använder vattenbaserat bläck till trycket. 

– Vi vill att varje påse berättar en unik historia och de klipps, trycks och sys för hand. Tygerna är inte alltid perfekta, men det är också ett tecken på att de har levt ett annat liv – innan de förvandlats till hållbara tygpåsar. Vi kallar det reinkarnation, säger Josephine. 

Skärmavbild 2021-03-11 kl. 21.34.36.png

Bärkasse som gör skillnad

En bärkasse från Reused Remade hjälper till att spara 500 liter färskvatten, 50 gram kemikalier, 20 centiliter råolja och nästan ett kilo växthusgaser. Det kan man kalla resurs-

effektivitet! Ambitionen är också att inspirera andra till ett klimatsmartare användande av redan befintliga resurser.  

– Vi vill visa kommande generationer att en enkel affärsidé kan göra skillnad och att det är möjligt att kombinera design, funktion och hållbarhet. Våra påsar är laboratorietestade och klarar en vikt upp till 14 kilo. Vi gör det helt enkelt möjligt för människor att bära saker med en minimal påverkan på miljön.

Eldsjälarna bakom Reused Remade har med sina kassar skapat ett helt nytt sätt att ta vara på tyg. Och det är många tunga aktörer som fått upp ögonen för de miljövänliga tygpåsarna. Du kan handla på Systembolaget, Clas Ohlson, Ica, Hemköp, Nordiska Kompaniet och många andra kedjor och butiker – och bära hem dina varor i återanvända hotellakan. 

Företaget går bra också. Man femdubblade omsättningen jämfört med året innan och produkten är både efterfrågad och multianvändbar. Med påsarna som grund har man även börjat kika på andra produkter och material. Som frotté, för skönhetsbranschen.  

– Det känns häftigt att få vara med på den här resan. Att bevisa att allting inte måste vara hightech och att fem kvinnor i 40-årsåldern skapar analoga produkter i textil. Som gör skillnad, säger Josephine med tillägget ”kvinnor levererar”! 

Föregående
Föregående

Traditioner för framtida generationer

Nästa
Nästa

Hyllade mackor