Powerparet Petter & Michaela

Vi är många svenskar som har vant oss vid att se artisten Petter på en scen eller uppträda i teve. Trust Magazine fick förmånen att hänga med både honom och entreprenören Michaela Fröstad Askegren i Årefjällen, i parets gemensamma fjällstugeprojekt Ripmon. Och i vinkällaren på Hotell Granen.

 

TEXT: MARIE ARPNÄS / FOTO: tobias ivarsson

Det är fredag morgon i ett soligt Åre. Orten som Michaela Fröstad Askegren förälskade sig i för många år sedan, då hon blev erbjuden ett jobb och stannade kvar. Det är också Michaela som möter upp oss utanför hotellet och vi får veta att maken Petter Alexis Askegren väntar vid parkeringen i Ullådalen en bit bort.

– God morgon! Petter kom hem från Italien sent igår och jag har precis lämnat av barnen i skolan. Det blir skoter sista biten upp till stugan men det har jag förstått att ni är bekväma med. Skoter eller skidor är enda sättet att ta sig dit så här års. Michaela är som ett nyladdat batteri inser man efter några korta telefonsamtal och transportsträckan i bilen. En insikt som inte direkt bleknar när vi får höra mer om parets alla projekt och aktiviteter.

– Vi har precis köpt en stor gård här i Åre, eller Kall som platsen heter, och det var egentligen inte alls meningen, säger Michaela och skrattar. Vilket hon ofta gör. Den dök upp på Hemnet och gick bara inte att motstå.

Åre Ripmon Retreat eller bara vara

Vi kommer att återkomma till Hemnet. Och spontana husinköp. Först ser vi till att hälsa på Petter, som väntar vid skotern och det flersitsiga släpet.

– I den här familjen är det Michaela som bemästrar alla maskiner, hon som kör traktor och hjullastare, men nu får ni alla sitta på släpet.

– Och jag ska försöka att inte kommentera hans skoterkörning, viskar Michaela med ett leende. Man fattar att det här är ett par som fått det att fungera. På papperet verkar deras liv omöjliga att få ihop, med fyra gemensamma barn, Petters son i Stockholm, boende i Åre, boende i Stockholm – främst för Petters del som inte bor heltid i Åre – stugan Ripmon, skidor, musik, måleri, mat, vin, hotellverksamhet, träning, Koster och nu ett gårdsprojekt. Men lust, intresse, engagemang och glädje är faktorer som tycks smörja hela Askegrenmaskineriet.

– Nu är vi framme! Jag hade tolv gäster här igår så det är skottat och framkomligt. Funkar det med snabbkaffe, säger Michaela och vi stannar kvar på utsidan en stund och bara njuter av utsikten.

Ripmon är en liten bedårande stuga som i händerna på Michaela och Petter blivit ett populärt fjällretreat för den som söker lugn och natur. Eller vill vara en del av Åre Ripmon Retreat med löpning, rörlighets-träning och yoga på agendan.

– På våren rinner en fjällbäck här nedanför och det är som ett skådespel att sitta på altanen och bara vara. När det inte är helfruset vatten, som nu, badar och bastar vi också. Själva stugan består bara av ett rum, med det rummet har allt du behöver för en mysig fjällvistelse. Sängarna är byggda på plats, av österrikiskt trä som även format stugans generösa matbord och köksö. Den öppna spisen är given och magiska vyer utanför fönstret ingår. På väggarna hänger tavlor som Petter har målat. En syssla som han låtit ta mer tid i anspråk på senare tid.

– Jag gillar ju att skapa, allt från musik till mat, vin och tavlor, och jag lever ut mina drömmar än mer när jag kladdar med akvarell. Sedan kommer jag från en konstnärsfamilj och har målat och ritat hela min uppväxt, men har gasat upp målandet från 2012.

– Det är som att musiken transformerar mig in i konsten. Jag har lagt mycket tid på målandet och det är skitkul att efterfrågan på tavlorna är så stor. Förra året ställde jag ut 70 alster på den årliga sommarutställningen på Laxholmen Kulturhus och där fick fler upp ögonen för att jag faktiskt målar också. En ny utställning planeras dessutom i Stockholm hösten 2022. På den nya gården i Kall som paret precis spontanbudat hem finns det utrymme för en ateljé.– Vem vet, jag kanske gör ett galleri där. Men en sak i sänder.

Från golf till snö

Inköpet av gården är färskt. Jättefärskt. Liksom i fallet med Ripmon hittade Michaela huset, eller husen, på Hemnet. Och parets kärlek till Åre har inte direkt krympt med åren, så nu är gården i Kall – inklusive 45 hektar jaktmark – deras.

– Vill vi kan vi vara i stort sett självförsörjande på gården. Det finns så mycket möjligheter, säger Michaela och lyser av entusiasm. Jag köpte en traktor igår förresten.

– Vi har lite ombytta könsroller i den här familjen. Frun köper traktor och kör den, jag målar tavlor och lagar mat, säger Petter med ett leende. Lite sådär är jargongen makarna emellan. Kärleksfull, med härlig sälta och många leenden.

– Jag har en stark koppling till byn sedan 1998 och kärleken till snö och skidor blev till en passion. Vi bodde ihop i Stockholm i åtta år och jag drev en golfbana i Västerhaninge i 20 år så det var ett kul och händelserikt liv. Men det kändes inte riktigt rätt. Och det var inte Åre, säger Michaela.

2015 gick flyttlasset norrut. Petter pendlar fortfarande, och jobbar med musiken, föreläsningar och sin vinimportfirma. Poddar om vin gör han också, ”Dela en flaska”, ihop med Alf Tumble.

– Det är den uppoffringen som jag, eller vi, har valt. Jag har min resväska som jag bor i, men tanken är inte att jag ska pendla så mycket för evigt.

När Michaela lämnade golfbanan bakom sig ville hon hitta något alternativ till golfen. Något som skulle kännas roligt och gärna ha koppling till snö.

– Jag har alltid varit entreprenör, aldrig varit anställd, och mitt kontaktnät har breddats med åren. Jag kände att jag ville göra något eget här uppe, och så dök Ripmon upp.

Yoga, vin, mat och tystnaden

Michaela berättar att för två, tre år sedan såldes det inte några hus i Ullådalen. Allt ärvs och går vidare i släktens ägo. Att hitta en fastighet på Hemnet som dessutom ingen hade budat på kändes för bra för att vara sant.

– Vi tog en promenad hit på våren och kände direkt att ”det här ska vi ha”. Det var gåshud när vi insåg att vi stället var vårt. Vi fick tillträde 2019 och drygt tio år tidigare hade stugan genomgått en totalrenovering, så det var inget ruckel vi tog över. Tajmingen med nytt retreat och pandemi var inget vidare. När man väl kommit igång med verksamheten och bokningarna trillade in fick företag och träningsgrupper kalla fötter.

– Vi öppnade upp för privatmarknaden, och det visade sig vara jättepopulärt. Mindre kompisgäng och familjer ville gärna vistas här, mycket för att det är så litet, intimt och personligt. Men det är personligt även för oss som inte ville skapa något slit och släng av Ripmon, så vi dämpade ned den privata verksamheten. Vintern 2021 blev stort för Ripmons del, då svenskarna inte kunde åka utomlands som förut. Då blev Åre ett passande alternativ.

– Vårt ställe uppmärksammades verkligen förra året. Det är en annan del av Åre. Inte så mycket lift, men bara en kvart från parkeringen i Ullådalen. Många turar eller hudar hit, mycket för lugnet och för att hitta mysiga ensamma stunder, fortsätter Michaela. Det står en pizzaugn ute på altanen och Petter rycker in och lagar maten då och då.

– Vi har rättigheter här så det händer att jag håller lite mindre vinprovningar i stugan också, säger Petter som sedan 2017 även titulerar sig Åre-krögare.

– Jag klev in som delägare i Hotell Granen här i Åre och har fyllt vinkällaren med egna favoritviner, inte minst från Italien. Ibland tar vi med oss mindre grupper från hotellet och testar lite vin uppe på fjället. Det brukar vara uppskattat.

Landets bästa italienska vinlista

Nu kan vi inflika att vi efter besöket i Ripmon följer med Petter till Hotell Granen, där han håller en liten provning för samma gäng gäster som Michaela tog hand om dagen innan. Vinkällaren är minst sagt imponerande – och oerhört snygg. Det går heller inte att missa diplomen vid baren, som visar att hotellet med Petters hjälp har vunnit pris som landets bästa italienska vinlista. Flera gånger, 2018 och 2019.

Vi kollar in Petters Vinlista på Granen och läser hans egna ord om urvalet. ”Min lista behöver inte passa in enligt några regler eller normer gällande vinlistor. Den är till för att bryta sånt och tänkt att sväva utanför mallen och dessutom erbjuda något unikt på den här platsen som du just nu befinner dig på. Listan är smal, långt ifrån korrekt. Dessutom växer den hela tiden då jag samlar konstant och den bygger helt på min egen smak och min passion kring vin.”

– Vinet rankar jag som det roligaste jag håller på med, efter musik och konst. Jag vill ta ner vinet på golvet och få den breda massan att tycka vin är kul. Det behöver inte vara så skitnödigt.

– Kan jag kan alla! När jag pluggade till sommelier gick jag ut som kurstvåa. Det var första gången någonsin som det gått bra för mig i skolan, säger Petter med ett nöjt leende.

Åter till Ripmon. Paret har inte marknadsfört stugan och platsen särskilt hårt, i princip bara via Instagram, men lyckas ändå locka många gäster. Med huvudfokus på företagskunder.

– Det är ju inget hotell. Det är en liten stuga med stora vida vidder, och det är mycket läget och naturen som drar till sig besökare. Många vill finna lugnet och tystnaden, kunna röra på sig. Det enkla levernet på något vis. De som har varit hos oss och trivts sprider ryktet vidare och så har ju både Petter och jag ett enormt kontaktnät här. Vi Årebor hjälper gärna varandra, säger Michaela.

– För oss handlar det inte om pengar. Vi vill dela med oss av det vi själva ser och upplever och Ripmon är en del av det. Musik, konst, vin är också upplevelser liksom sport och träning, som både Michaela och jag brinner för, säger Petter och nämner Michaelas initiativ Arena Run.

Rörelse på Koster och Friends Arena

Arena Run är Nordens första hinderbanelopp inomhus och det är Michaela som ligger bakom det fem kilometer långa loppet inne på Friends Arena i Solna. Hon har också skapat designen av själva banan.

– Vi vill uppmana människor att röra på sig. Arena Run är visserligen en hinderbana, men en ganska snäll sådan jämfört med många andra lopp. Tanken är att man ska kunna komma föräldrar med barn och uppleva rörelse och aktivitet tillsammans, berättar Michaela och tillägger att loppet är uppskattat och populärt.

– Jag älskar Koster, Sveriges enda marina nationalpark, vilket jag även beskrivit i min bok Min plats på jorden: Koster. I boken är det jag och min gode vän Kristian som pratar vänskap, lagar mat, dricker vin, minns barndom och händelser från Kosteröarna. Det är verkligen min plats på jorden och tillsammans med Michaela har jag dragit igång Koster Swimrun. En lättsam, kul upplevelse i en grymt vacker natur. Som jag själv avgudar.

Att inkludera. Det känns som något paret Askegren vurmar extra mycket för. Varje projekt de pratar om, alla intressen de har, alla aktiviteter som de är engagerade i verkar på riktigt göras med hjärtat. Som när de pratar om Koster Swimrun.

– Det har verkligen skapats en fantastisk sammanhållning kring det där eventet, säger Petter. Ortsborna har ställt upp och hjälpt till på alla tänkbara sätt, folk som normalt sätt inte motionerar ihjäl sig har börjat röra på sig och engagemanget är enormt. Själva tävlingen är bara en del av ett större sammanhang.

Det glöder lite extra i ögonen när Petter pratar om Koster. Hade han fått välja hade platsen gärna fått ta en än större plats i familjens liv.

– När Petter började prata om att köpa restaurang på Koster, då var jag tvungen att dra i nödbromsen, inflikar Michaela och skrattar.

Voices of Jämtland bakom Petter

Michaelas golfbana var även den inkluderande.

– Jag anställde för det fösta bara kvinnor, för det var det på tok för få av i golfvärlden. Och så arrangerade vi Scandinavian Disasters istället för Masters. Det är som Petter säger om vinet – golf ska vara för alla. Vi välkomnade alla som ville och kunde spela golf. Man tänker att tiden inte ska räcka till för det här kreativa paret. Michaela berättar själv att hon regelbundet får frågan om hon inte ska ta hjälp. Anställa någon som kan fixa med Ripmon till exempel.

– Jag vill ju göra allt själv. Vi gör inte det här för att växa och tjäna en massa pengar. Jag svarar själv på alla förfrågningar, jag tar hand om grupperna som kommer hit och håller stugan fungerande och fräsch. Börjar man tänka business i allt man gör förloras lätt själ och hjärta. Grunden till att man startar något från början.

– Förresten, sa jag att jag startat en vokalgrupp här i Åre också? Vi är några stycken som gillar att sjunga och gör det ihop under samlingsnamnet Voices of Jämtland. Bland annat sjöng vi bakom Petter under invigningen av alpina VM i Åre 2019. Vi välkomnar ännu fler sådana uppdrag, säger Michaela och vi packar ihop oss för skoterturen ner till parkeringen. Den här gången med Michaela på förarsätet. Nu har vi bara snuddat vid Petters långa musikkarriär, hans konstnärskap, föreläsningarna och vinet samt knappt nämnt Michaelas uppväxt på en bondgård i Stockholm, tävlandet på hästryggen, Extreme NM i telemark och övriga alpina tävlingar. Men ska man försöka sammanfatta allt som herr och fru Askegren gör och har gjort får man göra som Petter – skriva en bok.

Föregående
Föregående

Entreprenörskap i generna

Nästa
Nästa

Mannen bakom Sveriges mest sedda biofilmer