Entreprenörskap i generna

Man hör ett företagsnamn. Man kollar en hemsida. Man läser om ett företag och får ett hum om vad de sysslar med. Men den mänskliga

historien, den hittar du inte på nätet. Den hittar man i det här fallet på ett kontor i Danderyd, där Lars Janson med stora delar av sin familj

verkar. Till och med det nyfödda barnbarnet finns på plats när vi möts.

TEXT: MARIE ARPNÄS / FOTO: Gustaf Waesterberg

Det är lika bra att säga det på en gång. Vi kommer inte ha sidor nog för att berätta om entreprenören Lars Janson, som varit i läkemedelsbranschen sedan 80-talet, och allt han har hunnit med under dessa år. Men vi plockar några russin ur kakan.

– Kul att ni kunde komma hit. Det är lite av en familjemiddag här idag, men utan middag, säger Lars och skrattar. Med på kontoret är fru, två döttrar, hund och barnbarn.

– Ska man prata om entreprenörer kan man nog säga att vi kvalar in, då vi alla har vår egen verksamhet men ändå jobbar mycket tillsammans. Mina döttrar får prata för sig själva men jag tror att entreprenörsandan smittat av sig.

Vi kan väl börja med Lars, som bland annat har pluggat biomedicin I Uppsala men kände sig för otålig för att jobba med forskning.

– Jag ska försöka korta ner min karriär i ord, men värt att nämna är att jag började jobba för det tyska läkemedelsbolaget Schering. Redan då tänkte jag att det borde väl gå att göra deras jobb på egen hand – sälja produkter. Det fanns dock inga pengar i sådan verksamhet på den tiden så jag blev anställd på ett annat läkemedelsföretag, Kabi.

Liten blir stor

Arbetet på Kabi innebar mycket resor och utbildningar, vilket genererade i ett växande kontaktnät. I Sverige och utanför landets gränser.

– På ren svenska var min chef en idiot, så i september 1992 bestämde jag mig för att starta konsultföretaget SRS, Scandinavian Regulatory Services AB. Jag var ensam i början men vi har vuxit med åren, säger Lars och räknar in närmare 20 anställda och minst lika många globala konsulter.

Lite förkortat kan man förklara SRS verksamhet med att de erbjuder regulatorisk och kvalitetsmässig expertis och tjänster till läkemedels-, medicintekniska och tillhörande industrier.

Syftet ar att få ut generiska och väletablerade läkemedel, medicintekniska produkter, kosmetika och kosttillskott på marknaden. Hela SRS-teamet har specialistkompetens och lång erfarenhet inom området med ledande befattningar inom internationella läkemedels- och medicintekniska industrier samt från tillsynsmyndigheter.

– Första stora bolaget vi samarbetade med var AGA, som ville göra läkemedel av svetsgas. Efter ett års verksamhet var vi fem personer i bolaget plus underkonsulter och vi fick fler och fler förfrågningar. Det fanns inget tjänstebolag som SRS så med nybörjarens förvåning såg vi hur det bara rullade på. Och så har det fortsatt, säger Lars och låter stolt.

– Det har gått oförskämt bra och då ska man ha i åtanke att vi inte har lånat en krona, vi har inget riskkapital och vi har heller inte lagt några pengar på marknadsföring.

De internationella erfarenheterna och kontakterna från tiden på Kabi tog Lars med sig in i sin egen verksamhet. Han reste mycket i Europa och nätverket växte. Och växer.

– Det handlar mycket om produktutveckling, från idé till färdig produkt. Som i fallet med AGA, där deras gas används vid vård av så kallade blue baby-barn. Jag är själv inte forskare, men vårt team av specialister letar och hittar sätt att genom klinisk utveckling ta en produkt och göra det till ett läkemedel. Vi driver igenom idéer och har en regelbunden dialog med myndigheter i världen.

Döttrar med egen verksamhet

Lars glöder av energi, men kan sakligt konstatera att han inte blir yngre och att han inte riktigt orkar driva utvecklingsprojekten, som avknoppats till förmån för ”life science”. Han har lämnat över vd-rollen till Ann-Cathrin Jareman och jobbar själv med SRS två dagar i veckan. Hans största fokus nu är att hjälpa sina båda döttrar med deras respektive verksamheter.

– Vi har ett holdingbolag som äger SRS, Mimer Medical, med visionen att bli det ledande nordiska företaget för kontakt med läkemedel, hälsa, skönhet och kosttillskottsprodukter över hela världen.

Med på mötet och stora delar av Lars livsresa är hustrun Anna Jäderholm som stöttat verksamheten i alla år, även om hon själv har en bakgrund som undersköterska, kosmetolog och optiker.

– Jag har hållit mig lite på behörigt avstånd, säger Anna med ett leende. Ett stort intresse har alltid varit smycken så vi köpte en butik på Sibyllegatan i Stockholm, Guldbiten, som jag drev i elva år. Efter två rån, det ena när jag själv var i butiken, kändes det inte roligt längre och jag gick tillbaka till optikerbranschen. På äldre dar utbildade jag mig till kontaktlinsoptiker.

Det är nu vi ska börja väva ihop säcken. Säcken som innehåller en hel familj med idéer och entreprenörsådra. Mamma Anna slutade som optikerkonsult 2019 och plockade istället fram kunskaper och kontaktnät från den kosmetiska bakgrunden. För att kunna hjälpa döttrarna med deras bolag.

– Jag har väl också drabbats av den här skapa- och köra eget-genen, säger Hanna Jäderholm och skrattar. När jag fick mitt första barn insåg jag att vi ville ha hållbara, veganska och ekologiska barnprodukter, men det var ett väldigt fattigt segment på marknaden.

– Med mammas och pappas stöd och viljan att kunna erbjuda det bästa inom hudvård för både baby och barn skapade vi ARC Of SWEDEN. Vi utvecklar alla produkter från grunden och väljer bara vetenskapligt välbeprövade ingredienser som aktivt och bevisligen kan förbättra hudens hälsa. All utveckling och produktion äger rum i Sverige, vilket ger oss en god insyn och kontroll över hela produktionskedjan från tanke till paketering.

Babyolja och tatueringsvård

Hanna hittade ett hål på marknaden och skapade en unik, hel serie för baby och barn. Med ARC Of SWEDEN vill man utmana de stora och etablerade märkena att välja hållbart och fossilfritt.

Hanna var med i Draknästet på teve kan vi inflika och det går bra för hennes produktserie. Redan innan lanseringen uppmärksammades ARC Of SWEDEN för sin design och nominerades till Svenska Designpriset 2018. Och när vi ändå pratar om det priset kommer vi osökt vidare till dotter nummer två, Sara Jäderholm – grundare av Tattoo Mender och vd för Mender Sweden AB.

– Jag har nog känt att jag har haft en entreprenörsanda men inte riktigt vetat hur jag ska använda den. Jag jobbade tidigare som djurvårdare men kom inte längre karriärmässigt. Att bli veterinär var aldrig aktuellt. Att köra något eget kändes läskigt med lockande, berättar Sara.

Pappa Lars backade upp Sara, som börjat fundera kring en hudvårdsserie som syrran. Men med en helt annan målgrupp.

– Min partner och kille Paulo är tatuerare och har en egen studio. När vi blev ihop kände vi att ville starta eget inom ett område som är en bristvara på marknaden. Det blev startskottet för ett par eftervårdsprodukter för den som har tatuerat sig. En handrengöring och en läkande kräm, som är den centrala produkten.

– Det har inte funnits något svenskt varumärke med enbart fokus på tatuerad hud förut, så vi är först på marknaden. Nästa produkt är en tvål och ett solskydd, fortsätter Sara.

”Tattoo Mender är resultatet av ett samarbete mellan en entreprenör med intresse för hudvård och en tatuerare med kunskap om eftervård. Tanken att kunna erbjuda en komplett eftervårdsserie till tatuerade kvinnor och män ledde till utformningen av Post Tattoo Care.” Så presenterar Sara sitt och Paulos varumärke. Och det går såklart bra även för den här familjemedlemmen. Vi ska tillägga att det finns en son i familjen också, Ted, som jobbar på fastighetsbolag och inte har skapat någon egen produktserie. Ännu.

– Det är lite roligt att även vi nominerades till Svenska Designpriset, fast 2021. Vi hade inte ens lanserat våra produkter vid den tiden, så chocken var stor när våra förpackningar gick och vann!

En lycka kommer sällan ensam, skulle man kunna vända ordspråket till i det här fallet. Och vi har ju bara snuddat vid allt som Lars Janson gör och har gjort. Han kan skryta om titlar som Årets Företagare i Danderyd och SRS blev Gasellföretag när han drev det själv. Mimer Medical var först i Sverige med snabbtester för Corona och det kommer en ny covid-/säsongsinfluensaprodukt till Sverige nu i höst som virologiprofessorn Niklas Arnberg varit med och tagit fram.

– Det finns så mycket att berätta. Som den bästa affären jag gjort, hittills, med ett glukosamintillskott mot artros som vi tog till Sverige och Pharmacia via kontakter med ett australiensiskt företag. Den affären lärda jag mig mycket av, säger Lars och nämner som i förbifarten att han sysslar med fastigheter också.

Träffar man entreprenörer regelbundet slutar man nästan att förvånas över deras outtömliga energi och skaparlust. Man slutar dock aldrig att imponeras över människor som Lars Janson, och i det här fallet – hela hans familj.

Föregående
Föregående

En udda fågel

Nästa
Nästa

Powerparet Petter & Michaela