Från skolbänken till vd-posten

Det som låter som ett dråpligt sammanträffande, att man är vd i ett elföretag och heter Elheim i efternamn, är allt annat än en slump. Man har helt enkelt en farfar som startar eget elföretag – i hemmet. Vi pratar med barnbarnet Emma, som övertagit Hallabro Elektriska AB och vill behålla den familjära känslan långt in i framtiden. 

Skärmavbild 2021-03-11 kl. 21.18.59.png

Hallabro Elektriska i Tingsryd har en drygt 70-årig historia. En historia skapad av tre bröder i Hallabro, Blekinge, som 1948 startar egen elinstallationsfirma hemma i ladan på gården. Sverige håller på att elektrifieras och bröderna inser att det finns mycket att hjälpa byborna med. 

– Man gick från 110 till 220 volt vid den där tiden och farfar och hans bröder cyklade runt i byn och hjälpte till och drog trådar i brödrostar med mera och drog även kraftkablar ut på landet. På så sätt skaffade de sig ett kundunderlag och kunde starta eget företag. 

Och namnet Elheim då? Jo, det är taget. Bröderna hette Åkesson, men då man startade elföretag i sitt hem var Elheim ett faktum. Idag är det Emma Elheim Karlsson, vd i bolaget, som för familjenamnet vidare.    

– Farfar var lite före sin tid, men så kom han också från en familj där mamman drev eget bed & breakfast. Och min pappa tog över företaget på åttiotalet, ihop med sin bror Niclas, så man kan lätt säga att företagandet varit en röd tråd i familjen. Under min upp-växt pratades det alltid affärer i hemmet. 

– Själv utbildade jag mig till lärare och hade inget intresse alls av elfiman. Där skulle jag aldrig jobba! Men så fick jag mitt andra barn och kände att jag inte ville vara ”bara mammaledig”, så jag började jobba lite i pappas företag. Och så blev det med det, säger Emma och skrattar. 

Skärmavbild 2021-03-11 kl. 21.18.47.png

Personalen är guldet

Emma berättar att hon inte hade någon elutbildning, men när pappa Elheim lämnade Hallabro Elektriska var det hon som tog över vd-rollen, med sin farbror Niclas på vice vd-posten. 

– Egentligen kan varken Niclas eller jag el, men vi har sett till att ha den kompetensen runtikring oss. Jag tror på en förlåtande kultur och tror inte det är något minus att vi i ledningen vågar ställa frågor, och inte vara de som kan mest och bäst. Vår personalomsättning är låg, vilket känns som ett bra betyg på att vi gör rätt. 

– Min farfar har alltid sagt att ”personalen är guldet” och att alla jobb är lika mycket värda. Det är ganska bra utgångspunkter för en välmående företagskultur. 

Hallabro Elektriska har totalt 90 medarbetare. Förutom Tingsryd har man även kontor i Ryd, Ronneby, Växjö, Vislanda och Kalmar. Flera enheter som bildar ett gemensamt, komplett företag med stor lokalkännedom och kapacitet samt en bred kompetens.   

– Det är stora fördelar med att finnas på flera ställen, med en spetskompetens som lätt skickas mellan oss. Samarbete över gränserna. Och det kan låta klyschigt men vårt driv är inte pengar. Drivet är utveckling, nyfikenhet och människor. 

– Det händer mycket i vår bransch och många står inför en generationsväxling. Vi vill fortsätta växa organiskt och väljer bort den väg som många andra företagare går, att bli uppköpt av de stora bolagen. Vi har valt att stanna kvar i familjen och vi tror på den tryggheten och samhörigheten.  

En procent kvinnor

Klimatomställning, elbilar, koloxidutsläpp – allt påverkar vår miljö och inte minst elbranschen. Hallabro Elektriska är ett traditionellt elbolag som Emma och hennes team hjälps åt att föra in i framtiden. Ett oerhört spännande arbete, som hon själv uttrycker det. 

– Med Corona ställdes vi inför nya utmaningar. Även om vår bransch är rätt skonad påverkas vi ändå. Och inte bara av ondo, om man får säga så. Man tvingas tänka i nya banor och göra många förändringar nu. Inte sedan. 

Emma berättar att man hållit på med digitalisering ett tag, men att det arbetet är påskyndat nu. 

– Jag läste någonstans att elbranschen är sämst i Sverige på att utveckla sin digitalisering. Om det stämmer vet jag inte, men det har nog varit mer pappersarkivering än filer i molnet även hos oss, säger Emma med ett leende. 

– Nu är mycket redan digitaliserat eller på väg att bli, vilket förenklar allas arbete. Även elektrikernas, som kan sköta mycket av bokningar och dokumentation digitalt. Du kan till och med beställa en elektriker på nätet, som dock inte hämtas ut på något postkontor. 

Nästan lite ursäktande, i slutet av vårt samtal, berättar Emma att hon är ”ganska unik” i sin yrkesroll.   

– Att vara elektriker och kvinna i Sverige är väldigt ovanligt. Vi pratar om två procent. Att som jag vara kvinna, tjänsteman och till och med vd i elbranschen – den statistiken visar på en procent! 

– Jag kan tacka min farfar som bjöd in mig till styrelsen. Ett ovanligt drag, men han som fostrats av en företagande mamma såg inga konstigheter alls med kvinnor i min position. Jag önskar att fler tänkte som farfar! 

Skärmavbild 2021-03-11 kl. 21.18.31.png
Föregående
Föregående

Hyllade mackor

Nästa
Nästa

1000 mil på två hjul