Med sikte på VM-guld i matlagning

När Trust Magazine vill bjuda sina läsare på några härliga sommarrecept, då väljer vi med omsorg. Inte bara maträtter utan framför allt upphovsmakare. Vi åkte till Electrolux i Stockholm och träffade Sebastian Gibrand. Kocken som lagade mat till senaste Nobelmiddagen, vann Kockarnas Kamp 2019 och snart tävlar i kock-VM – Bocuse d´Or – för andra gången.  

Screen Shot 2021-06-29 at 13.55.51.png

I folkmun kallas för kock-VM och som ett ”normalt, pandemifritt år” kan liknas vid ett större sportevenemang. Arenor fyllda av fans och supportrar från hela världen, med flaggor, trummor, hejaramsor och konfetti, följer med spänning världens bästa kockar medan de vispar en sås, rensar fisk, pocherar ägg och svettas med tidspress vid sina respektive köksytor – innan de till slut presenterar de rätter som alla medverkande kockar hoppas ska hamna överst på prispallen. 

Har man inte varit där på plats, i finalstaden Lyon, förstår man inte hur stort intresset är. Känns det lugnare eller jobbigare att än en gång få äran att representera Sverige i världens största kocktävling? 

– Jag måste säga att det känns lugnare. Dels för att jag har tävlat i både EM och VM förut, och dels för att jag har hunnit addera mer mental träning den här gången. Dessutom är jag trygg med maten och hela mitt team, som stöttar och bidrar till helheten. Nu vet jag hur man får ett VM-silver, så det kan bara bli bättre! 

Världens bästa kockar

EM ägde rum i Tallinn i höstas, då utan publik, och Sverige säkrade sin plats i VM 2021 tack vare en tredjeplacering. För er som inte vet hur det här med ett världsmästerskap i mat fungerar, så är det ett enormt lagarbete. Det är visserligen en kock som tävlar, men med sig har han ett team bestående av bland annat coachen Jonas Dahlbom, assistent/commis Jakob Persson och Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien (Henrik som vi för övrigt intervjuade i första numret av Trust Magazine; reds anm).

– Pandemin har ju stökat till det tidsmässigt. VM-finalen brukar alltid äga rum i januari, men det gick inte i år. Datumet flyttades fram till juni, men nu är det 26-27 september som gäller. Ovissheten har säkert kunna stressa mer om man inte haft tidigare tävlingar och erfarenheter i bagaget. Nu utnyttjar vi tiden och förfinar allt inför tävlingsstart. 

Att vara kock är en snål beskrivning av någon som Sebastian. 

– Jag säger hellre att jag är en företagare som tävlar i mat. Många förknippar ”kock” med en yrkesman/-kvinna som står i ett kök och lagar mat. Men det är så mycket mer, framför allt när man som jag inte har egen restaurang. Ännu … 

– Jag har drivit konsultbolag sedan 2011, Gibrands Gastronomi, och vid min sida sedan 2019 har jag nu även Robert Sjöberg, som jag känt sedan vår tid i Juniorkocklandslaget. Vi erbjuder catering, gästspel, middagar, food styling, festarrangemang – och har YouTube-kanal ihop. 

Inte bara kock

Ett av gästspelen visade sig vara ett oväntat populärt sådant. Sebastian fick en förfrågan från sina kusiner Björn och Henrik, som driver Lydinge Resort i Helsingborg, om han ville komma och gästspela där en gång. Det kan tilläggas att Sebastian härstammar från Helsingborg. 

– Det var ju lite mer en kul grej som ändå kändes naturlig, då jag hjälpte kusinerna med deras restaurang vid starten för några år sedan. Min medverkan var inget som direkt marknadsfördes, men det blev ringar på vattnet. Det första gästspelet sålde slut på rekordtid så man körde ytterligare två event med min medverkan. Även dessa blev snabbt slutsålda, säger Sebastian och ler blygsamt. 

Vi stannar lite vid ett ämne som löper som en röd tråd genom i princip alla intervjuer med entreprenörer. Att de ”inte bara” är kockar, racerförare, deckarförfattare, designers etcetera. Nästan lite som ett försvar, när de redan behärskar något som få andra gör. 

– Det stämmer nog. Men en titel säger så lite om vad man egentligen gör. Som i mitt fall, jag är ju inte bara matlagare. Det är minst lika mycket att skapa och sälja, bygga nätverk och driva företag som ingår i paketet ”kock”. 

– Och så är han grym på design, inflikar Sebastians syster Sara som är arkitekt och som hjälper brorsan med mycket som är kopplat till praktisk design. Det skryter han aldrig om själv, så därför gör jag det, fortsätter Sara och skrattar. 

Sebastian kallar sig själv kontrollfreak och är gärna med och tycker till om – och skapar – detaljer i köket som han tycker saknas eller kan förbättras. 

– Du frågade vad som driver mig, och det är framför allt kunskap och nyfikenhet. Jag vill hela tiden utvecklas och lära mig mer, hitta fler ben att stå på. Grunden kommer alltid att vara mat för mig, men jag vill inte låsa mig för framtida utmaningar. 

Nobel, semester och egen restaurang

Att öppna egen restaurang, ihop med Robert Sjöberg, står på Sebastians bucket list. Han har jobbat på bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén, men tiden att starta eget under tävlingsåren har inte funnits. Inte heller ekonomin. 

– Jag har inte haft betalt eller semester på fyra år, så ska jag blicka framåt – till livet efter Bocuse – känns ledig tid som något otroligt lockande! 

Att vara en av världens bästa kockar gör en alltså inte fet. Varken i plånboken eller runt midjan. 

– Bocuse d´Or är oerhört meriterande och viktigt som inspiration, men jag längtar lite efter att kunna vara kreativ utan tävling. Att gå tillbaka till att laga mat till gäster ”på riktigt” igen. Jag brukar jämföra kock-VM med en catwalk, där man visar mode att inspireras av, men när man köper något själv blir det något enklare. Båda delarna behövs. 

Vi pratar Nobel, hur stort och ärofyllt det var att få uppdraget ”årets Nobelkock 2019”. Och hur viktigt det var att jobba effektivt i team, med 40 kockar och 1500 gäster. Till skillnad från det mer intima teamet han har runt sig i EM och VM. 

– Det var synd att jag ”bara” tog silver i VM 2019. Det hade varit kaxigt med ett år där jag både fått göra Nobelmiddagen, vunnit Kockarnas Kamp i teve – och kammat hem guldet i Bocuse d´Or.  Men nu är det det enda som gäller. Guldpallen i Lyon i september! 

Strax efter vårt möte äger den stora finalen i Eurovision Song Contest rum. Där resultatet mer ofta än sällan slutar i rubriker som ”fel låt vann”. Beroende på vilket land man befinner sig i. En lika svår gren att tävla i som musik är mat, framför allt internationellt. 

– Man kan inte jämföra en mattävling med hockey eller fotboll. Man får helt enkelt landa i och acceptera att det är en subjektiv bedömning. Det är vi kockar medvetna om och vi kan bara laga de rätter som vi själva tror på, med smaker vi står för och som förhoppningsvis känns som en både god och rättvis spegling av vad Sverige – och vi tävlande kockar – skapar och serverar. 

Föregående
Föregående

Value for money

Nästa
Nästa

Italienska bubblor på Österlen