Älskade Cocktail

Cocktails har blivit det nya ”en stor stark” i baren, och ber du någon lista sina favoritbarer i huvudstaden rankas anrika Cadierbaren på Grand Hôtel alltid högt. Vi provsmakar några härliga smakminnen från den nya cocktailmenyn, med äkta hantverksdrinkar i glasen. Samtidigt som vi önskar att vi hade fått träffa grundaren av hotellet, Monsieur Cadier.    

När vi ändå fokuserar på entreprenörer är det på sin plats att ge lite utrymme åt en dåtida sådan. Fransmannen Jean-Francois Régis Cadier föddes 1829 och kom till Sverige som 23-åring. Han gifte sig svenskt, skaffade fyra barn och blev med tiden morfar åt den välkände möbel- och inredningsarkitekten Carl Malmsten. Men innan dess hann han göra skillnad i Stockholms restaurang- och hotelliv. 

Monsieur Cadier var utbildad, framgångsrik kock och kom att bli en tung aktör inom hotellnäringen i Stockholm. Det var honom man vände sig till när staden skulle välja ut lämplig tomtmark och projektera för ett nytt storhotell. Det blev första spadtaget för vad som skulle komma att bli Grand Hôtel. Sommaren 1874 flyttade de första gästerna in på hotellet och Jean-Francois Régis Cadier drev Grand fram till sin död 1890. För sina betydande insatser inom Sveriges hotell- och restaurangrörelse tilldelades Monsieur Cadier Vasaorden av självaste kung Oscar II. 

Drinkar skapade av smakminnen

Men det var då och nu är nu. Cadierbarens utvecklade cocktailkoncept tog sin början redan för tre år sedan, då Emil Åreng (intervjuad i tidigare nummer av Trust Magazine) var Creative Director i baren. Nu har man skapat en helt ny cocktailmeny där ett gäng hantverksmässiga drinkar utgår från våra smakminnen. Hur då, tänker du ..? 

– En del smaker och smakkombinationer kan få oss att minnas speciella tillfällen på ett helt fantastiskt sätt. Det är just det som vi har letat efter när vi har skapat den nya menyn. Det ska vara en tydlig koppling mellan drinken och hur våra sinnen får oss att skapa minnen, berättar Hanna Oscarsson, som är assisterande barchef i Cadierbaren. 

– Ta vår drink Dagg till exempel. Alla vet hur dagg ser ut och kan relatera till det, men hur fångar man den känslan i en smak? Samtidigt ska drinkarna såklart vara väldigt goda och inte för krångliga att ta till sig, fortsätter Hanna. 

Hanna har jobbat på Grand Hôtel sedan 2018 och kan stoltsera med flera priser och utmärkelser, däribland Årets Stella Bartender och Best Bar Artist 2020 i Art of Italicus 2020, som är en internationell cocktailtävling.

Barndomens russin i glaset

Vi får personlig service av bartendern George Sklias, som förbereder drinkarna vi ska prova. Ett av glasen hanteras med lite extra varsamhet. 

– Det här glaset är från tidigt 1900-tal och har varit med på Nobelmiddagen för cirka hundra år sedan. Det känns mäktigt att använda dessa rariteter i nutid och storleken är perfekt för en fancy cocktail, säger George och blandar en Sun Made i glaset. 

– Ni vet de där små russinpaketen som alla barn äter, och doften av druvor som fått mogna i solen. Det är en doft och ett smakminne som de flesta kan relatera till, vilket vi återskapar i drinkform. 

Sun Made är en champagnedrink, med hotellets egen huschampagne Ruinart, Grönstedts Extra, Gonzales Byass PX (spansk sherry) och Pineau. Och ja – smakerna framkallar verkligen minnen av både russin och solkyssta druvor! 

Screen Shot 2021-06-30 at 22.16.51.png

Lingon och svart kaffe med mjölkflarn

George har jobbat som bartender i tolv år, med start i Grekland där han är född. Han har en medicinsk ingenjörsexamen i sitt cv, men bakom bardisken i Aten upptäckte han att det var givande att göra människor nöjda och glada. Så på den vägen har det fortsatt. 

Vi småpratar om drinkar, drycker och smaker i största allmänhet. En bartender är en god människokännare och vill gärna hitta ”don efter person” när gästerna låter bartendern bestämma drycken. 

– Många säger att de jobbar med kunder i baren, men här på Grand Hôtel är alla gäster. Vi serverar inte drinkar på löpande band och vi har flera stammisar från när och fjärran som kommer hit för den personliga servicen. 

Under samtalet blandar George ännu en drink som tilltalar mig på andra sidan bardisken. Lingonberry, med bland annat japansk whisky och det röda guldet – svenska lingon. Drinken beskrivs träffsäkert i den härligt illustrerade cocktailmenyn: 

”Small, tart and red. A berry taken for granted, yet so admired.” 

Vi svenskar älskar vårt kaffe. Det har man utgått från när barteamet i Cadierbaren skapat Påtår. 

– Vi har velat fånga känslan av bryggkaffe som stått ett tag, klassiskt kontors- eller snutkaffe. Det är kaffebönor som har fått ligga och dra i vatten och så har vi plockat in några rökiga komponenter. En komplex drink som inte är helt svart, men som serveras i ett svart glas och ser ut som en kopp kaffe. 

– Gillar man mjölk i kaffet får man ett mjölk- och sockerflarn till drinken. Kul kombo och ser snyggt ut, säger George med ett leende.

Populär fågeldrink i bur

En drink som sticker ut lite extra i den tecknade menyn är Kallsup, som beskrivs som ”overwhelming intensity in a joyful moment”. Med gin och svartvinbärsblad bland annat. Andra smakminnen som väcks till liv via drinkar är Epithany, Oh Boy, Grimas och Retro. Upp till var och en att smaka – och minnas. 

De nya hantverksdrinkarna bjuder på en upplevelse i själva presentationen, där man använt sig av ett flertal avancerade tekniker och har arbetat med noga utvalda glas och ätbar garnityr. Allt för att fånga och erbjuda den optimala smakbilden. Inget som den glada hemmabartendern ger sig i kast med, men en av Cadierbarens storsäljare – som fått stanna kvar på drinkmenyn – får vi receptet på. Den lika goda som snygga fågeldrinken, Antimon 2.0. Funkar lika bra i vanligt glas, utan bur. 

Föregående
Föregående

Emmalena gör skillnad i byggbranschen

Nästa
Nästa

Med rätt att försvara