Emmalena gör skillnad i byggbranschen

Att byggbranschen är mansdominerad är ett faktum. Det är också därför som man instiftat priset Årets byggkvinna, för att uppmärksamma kvinnliga förebilder som bidrar till en mer inkluderande och jämställd byggbransch. Vi tar ett snack med Emmalena Andersson – Årets byggkvinna 2021.  

Screen Shot 2021-06-30 at 22.36.18.png

Emmalena Andersson var en av tre finalister som tävlade om titeln Årets byggkvinna. Priset är ett samarbete mellan Byggföretagen och medgrundaren Sandra ”Byggsandra” Mobaraki, som kallas Sveriges första bygginspiratör och bland annat har grundat nätverket Byggbranschenskvinnor. Priset kan delas ut till såväl yrkesarbetare som tjänstemän och chefer från hela byggindustrin. 

– Jättesmickrande att vinna den här titeln, säger Emmalena. Inte minst är det kul att dessutom vara den allra första vinnaren! 

– Branschen är redo för det här nu. Jag trodde ett tag att det skulle bli mycket negativa kommentarer digitalt – att man prisar en kvinna – men det har varit väldigt lite näthat.  


Med känsla för plåt

Just näthat, pikar och kränkande kommentarer är något som Emmalena fått vänja sig vid, hur galet det än låter. Hon har blivit en uppmärksammad spokesperson för sin bransch, men det har inneburit mycket motstånd också. 

– Jag valde inte en bransch som skulle vara anpassad efter mitt kön. Jag har alltid älskat att skapa och byggde bland annat eget soffbord till flickrummet, som om det vore en självklarhet. Jag gick bygglinjen i gymnasiet och tänkte att jag skulle bli finsnickare. Till den dagen jag fick prova på att jobba med plåt – och upptäckte att det var min grej!

Under skolåren praktiserade Emmalena på olika byggarbetsplatser och insåg snart att det var en dominerande ”gubbkultur” på många ställen. Motståndet var påtagligt och hon fick ofta höra att ”du har inte här att göra”, ”din talang behövs inte här”, varvat med kommentarer om hennes utseende. 

– Trots att jag hittat mitt kall och visste att jag var duktig på det jag gjorde så tappade jag gnistan för plåt och hela byggbranschen. Jag lämnade yrket, men fick tillbaka mitt jävlaranamma och kände att ”jag jobbar med det som är kul, plåten, och så skiter jag i kollegorna”. 

Emmalena följde sin strategi och jobbade lite efter mottot ”hellre fly än illa fäkta” i bakhuvudet. Hon munhöggs tillbaka, men sa inte ifrån ordentligt när kollegorna kom med kommentarer och synpunkter. En arbetsledare på en arbetsplats fick dock upp ögonen på henne och Emmalena insåg att om inte hon själv sa ifrån skulle det komma fler som hon – som matas med obefogad kritik och gliringar. 

– För mig finns inga startsträckor, det är från noll till hundra när jag drivs av en brinnande passion, engagemang och ett stort intresse för något. Engagemang driver en framåt och jag insåg att jag kunde motarbeta mycket mothugg gällande min kompetens om jag vidareutbildade mig. Jag ville även kunna hjälpa andra i branschen, och bli en bra ledare som tar hand om sina medarbetare. 

Screen Shot 2021-06-30 at 22.36.08.png

Me You And We inspirerar

Sagt och gjort. Emmalena satte sig i skolbänken på kvällarna och när hon blev byggchef på företaget hon jobbade på, Plåtslageri1, kunde hon än mer bidra till en bättre arbetsmiljö – både på jobbet och i branschen i stort. Hon engagerar sig inom viktiga områden som psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier för att skapa en bättre och mer jämställd bransch. Hon driver sitt eget företag M.Y.A.W AB (Me You And We), med fokus på inspirationsföreläsningar, och arbetar dessutom nära utbildningsorganisationer för att säkra kompetensen för branschen. 

 – M.Y.A.W AB har som slogan ”Together we change our workplace to awesomeness” och det är just det jag brinner för och föreläser om, både på skolor och arbetsplatser. Tanken är att bjuda på ett uppvaknade kring vår byggsektor, hur den ser ut, hur vi bemöter och behandlar varandra. Om jag med min erfarenhet och mitt engagemang kan hjälpa till att förändra en hel bransch – då har det nästan varit värt det motstånd man mött längs vägen.  

På grund av en axelskada och Corona-uppskjuten operation har Emmalena tvingats pausa från plåtslagaryrket och hon har även slutat på Plåtslageri1. Men den nyvunna titeln Årets byggkvinna är inte förknippad med en arbetsplats eller anställning. Den hänger ihop med den förebild hon har blivit och att hon större delen av sin vakna tid jobbar för att få till en förändring och förbättring. Emmalena Andersson vill väcka förståelse och det har hon uppenbarligen lyckats bra med.  

– Det är viktigt att visa andra att vår bransch behöver folk och att det är en av de bästa och roligaste yrkesgrupperna som finns. Tillsammans skapar vi den bästa branschen för framtiden!

Föregående
Föregående

USA till Kanada på 221 dagar

Nästa
Nästa

Älskade Cocktail