Med spik och hammare i blodet

Från början var de två, men när den ena brodern nyligen gick i pension tog den andra över firman som de startade tillsammans i början av åttiotalet. Vi pratar med Gert Svensson, som fortsätter att föra A - Inredning & Bygg in i framtiden – med hantverk och kunskap i fokus. 

Screen Shot 2021-06-29 at 13.30.01.png

Vi har börjat hitta en röd tråd som löper genom många svenska, framgångsrika företag. Framför allt sådana som tålmodigt och med gott resultat verkat i många år. Den tråden brukar vara en kreativ pappa eller mamma som startar en verksamhet som går i arv. Eller en farfar med ett yrke som flera generationer tar efter, som i fallet med A - Inredning & Bygg. 

– Min och brorsan Håkans farfar var snickare och han lärde i sin tur upp vår far. Jag minns att jag fick ett spikbälte av pappa när jag var sex år och jag fick följa med honom på byggarbetsplatserna, berättar Gert Svensson.

– På den tiden var det inte så vanligt att familjer från våra hemtrakter, Oxie i Skåne, åkte på skidsemester i fjällen – brorsan och jag var de enda på skolan, om jag inte minns fel. Men pappa var generös med våra fritidsaktiviteter, samtidigt som vi tidigt fick lära oss att om man skulle tjäna pengar var man tvungen att jobba. Sagt och gjort. Bröderna sattes i arbete och fick börja rensa bräder och spik. 

– Jag minns att jag tyckte det var orättvist. Min bror tjänade 1,50 och jag 75 öre, säger Gert Svensson och skrattar. 

Det riktiga arbetslivet började för Gerts del med en uppsägning. 

– Jag gjorde min militärtjänstgöring tidigt åttiotal och innan jag muckade blev jag objektanställd på ett bygge. När jag blev uppsagd därifrån började jag extraknäcka, men lockades av Arbetsförmedlingens kurs i att lära sig bli företagare. 

– Efter fyra timmar på den kursen fick jag veta att ”min bransch var inte tillräckligt udda” och jag skulle inte få deras hjälp att starta eget. Så då gjorde jag det själv – utan deras eller någon annans inblandning. 

Entreprenad och säkra avtal

Det tog tre månader, sedan hakade brorsan på och blev en del av företaget. Deras mamma tog hand om bokföringen. Att de döpte företaget till A - Inredning & Bygg har sin förklaring. 

– Det var någon som tipsade oss om att sätta dit ett A i början av namnet. ”Då kommer ni alltid att hamna i början av telefonkatalogen”, säger Gert med ett leende. Nu googlar man ju, men vi har behållit vårt A. 

– Det var många intensiva år och vi jobbade alltid! Vi köpte ett snickeri också och var verkligen aldrig lediga. Men vi tog ett beslut att alltid sluta klockan fyra på fredagar och avrunda med en öl på puben. Sedan jobbade vi igen lördag, söndag. 

Bröderna hade snickerier och inredning som gemensam nämnare. Storebror Håkan kom från villasidan och Gert från bostadsbyggen. De började bygga villor, men insåg att de inte tjänade några stora pengar på det. 

– Vi upptäckte att entreprenad var nästa steg att ta. Att kunna räkna på byggen och volym var tricket för att både förstå och få grepp om ett helt bygge. Och tjäna bättre pengar i slutändan. 

Gert utökade sina praktiska kunskaper med en kurs i entreprenadjuridik och lärde sig alla branschavtal. 

– Det finns så mycket fuffens i den här branschen så vi ville vara extra tydliga med att vi erbjuder hundra procent hederligt arbete! Bra och tydliga avtal minskar risk för missförstånd och leder till färre problem under byggprocessen. 

– Vi tar ansvar för och löser eventuella reklamationer, vem som än gjort felet, och tar inga genvägar. Yrkesstoltheten går före allt annat och vi kan konstatera att det är en framgångsfaktor. Kunderna vet att de kan lita på oss. 

Äkta svenskt hantverk

A - Inredning & Bygg har åtta anställda, elva med inhyrd personal, och Gert vill hålla företaget på den nivån. Att växa och söka sig utanför den skånska gränsen är inte aktuellt. 

– Vi utgår från Malmö samt verkar även i Trelleborg och Lund, och vi planerar att hålla oss kvar här. Våra kunder är både företag och privatpersoner, ungefär fifty-fifty, och jag är glad att kunna säga att vi har fruktansvärt mycket att göra. 

Gert är genuint stolt över sin personal. ”Äkta svenskt hantverk utförd av ordentliga gubbar”, som han själv säger. Dessutom har han sina båda söner i företaget. 

– Ja, jag har en grabb som lär upp sig till snickare och jobbar heltid hos mig. Den andra sonen pluggar på universitet och är timanställd. Han pluggar till civilingenjör men jag tror att han kommer tillbaka, säger Gert och ler. Han trivs i den här miljön. 

Får Gert önska går firman i arv. Kunder lär det alltid finnas, framför allt när man har den bredd som A - Inredning & Bygg har. 

– Ombyggnationer är vi stora på och inte minst kök och badrum. Då pratar vi om allt från mycket exklusiva ombyggnationer till enklare, billigare varianter. Vi har turen att ha bra kunder som i sin tur vet att vi tar ansvar för vårt arbete. 

Gert själv slutade vara produktiv sommaren 2018, men är inte bang för att ta på sig blåstället när det behövs. 

– Kunskapen finns ju fortfarande kvar, även om tiden går åt till annat än att vara ute på byggen idag. Annat var det förr – då snickrade jag 1000 timmar per år. Nu hoppar jag in om det behövs och däremellan kan man lösa mycket problem via FaceTime.

Inte som alla andra

När Gert jämför tiden som företagare då och nu är hantverket mycket detsamma, förutom att tekniker och material hela tiden utvecklas. Att aldrig gå genvägar och att göra ett bra jobb har dock alltid varit – och är – företagets a och o. 

– Vårt koncept med ärlighet och kunskap är en vinnare i långa loppet. Brorsan och jag jobbade 15, 20 år utan att tjäna särskilt mycket pengar. Många timmar, men få slantar. Den trenden har vi lyckats vända och har med åren och kunskapen lärt oss att ta betalt. 

Med stolthet berättar Gert att de har lyckats ta jobb från de större entreprenörerna i Malmö. Mycket tack vare ett brett kontaktnät, god ekonomi, bra rykte och referensobjekt som talar för sig själva. Ett av de större projekten de jobbat med är check-in-anläggningen i Trelleborgs Hamn. 

– Där har vi varit med från scratch och jag är riktigt stolt över det uppdraget! Det är fyra byggnader som ingår och vi vann den offentliga upphandlingen. En sann David mot Goliat-historia, där den lilla entreprenören vann mot de stora drakarna. 

– Jobbet avslutades i juni 2018 men vi har fortfarande Trelleborgs Hamn som vår kund. Så vill vi jobba! Resultatet talar sitt tydliga språk. Vi har vår styrka i att veta var man ska starta, stanna och landa. Vi vill inte vara som alla andra.

Föregående
Föregående

Italienska bubblor på Österlen

Nästa
Nästa

Allt under ett tak